Hittar du inte det svar du söker här är du varmt välkommen att kontakta oss direkt.
Vanliga frågor
Kan man söka vård hos er utan remiss?
Läs mer
Stäng
Ja, varmt välkommen! Boka tid här.
Hur långa är era väntetider?
Läs mer
Stäng
För specialistläkarbedömning ca 1 vecka och för kirurgi ca 6 veckor (men kan ske snabbare vid hög medicinsk prioritet).
Har ni akuttider eller kvällsmottagning?
Läs mer
Stäng
Nej, förutom till de under behandling som vi alltid är tillgängliga för. (Med det sagt så är vi en liten klinik med stora möjligheter att finna flexibla lösningar som passar dig!)
Opererar ni under sommaren?
Läs mer
Stäng
Rutinmässigt är svaret nej, men vid hög medicinsk prioritet erbjuds självklart kirurgi även då. Kliniken är öppen för mottagningsverksamhet.
Hur stor betydelse har levnadsvanor?
Läs mer
Stäng
Större och mer direkt än man kanske skulle tro. Samtidigt är dåliga levnadsvanor något som faktiskt går att påverka (med respekt för att det kan vara väldigt tufft). Det är visat att sluta röka sex veckor före till sex veckor efter en större operation, som till exempel proteskirurgi, innebär en halverad risk för komplikationer! Lika stor effekt på sårläkningen och risken för infektion har alkoholen.
Om du vill veta mer om eller önskar få hjälp med dåliga levnadsvanor titta gärna under länkar längst ner på vår hemsida.
Vad kostar det att söka vård hos er?
Läs mer
Stäng
Trots att vi är en högspecialiserad privatklinik, som aktivt valt att inte söka ramavtal med den offentliga sjukvården, så erbjuder vi prioriterad vård till en rimlig kostnad för dig som patient. Du betalar 300 SEK (motsvarande den offentliga vårdens patientavgift) i samband med ditt nybesök och sedan inget mer. Radiologisk undersökning, annan utredning, eventuell kirurgi, återbesök och rehabilitering kostar alltså ingenting. Din privatekonomi får och ska inte ha någon betydelse för den vård du söker vid vår klinik!
Har ni e-recept?
Läs mer
Stäng
Ja, du får också alltid en sms-bekräftelse av oss när receptet är skickat.
Har ni blodprovs- och röntgenlab?
Läs mer
Stäng
Nej, men vi har upparbetade samarbeten som möjliggör snabb utredning.
Erbjuder ni kortison- och PRP/PRN-behandling?
Läs mer
Stäng
I princip är svaret nej. Med hänsyn till klinikens generösa betalningspolicy och höga efterfrågan så har vi endast möjlighet att fokusera på utredning, diagnostik och kirurgi. (Undantag kan självklart göras för de som är/varit under behandling hos oss.)
För injektionsbehandling hänvisar vi förslagsvis till Ortopedi Skåne alternativt Vimera. Övrig konservativ behandling sker lämpligast i nära samarbete mellan vårdcentral och fysioterapeut.
Hjälper ni mig att bli remitterad vidare om det är något jag önskar?
Läs mer
Stäng
Ja, självklart! Även om din läkare hos oss kan garantera dig fullständig kontinuitet genom hela ditt vårdförlopp, inklusive kirurgi en tid som passar dig, så hjälper vi dig gärna med att bli remitterad vidare till en offentlig ortopedisk klinik i Region Skåne. Faktum är att vi alltid – objektivt och transparent – informerar våra patienter om de olika offentligfinansierade vårdvalen du som patient är berättigad till att i lugn och ro själv fundera igenom.
Erbjuder ni second opinion även om jag står i kö till operation inom den offentliga vården?
Läs mer
Stäng
Ja, självklart! Vi har ingen koppling till de offentliga operationsköerna varför du har all rätt att stå kvar i den eventuella operationskön där och när som helst själv välja endera vårdgivaren som erbjuder dig operation då det passar dig. (Att ställa sig i operationskön till en vårdgarantiaktör innebär däremot att du samtidigt måste avsäga dig din plats i den offentliga operationskön.)
Har ni några medicinska kontraindikationer för kirurgi?
Läs mer
Stäng
I princip inte, så länge medicinsk indikation föreligger och den konservativa behandlingen har fallerat.
Är du i övrigt frisk, med förväntat goda marginaler för föreslagen kirurgi (<85 år, BMI <40, utan oreglerad allvarlig sjukdom), så kan du söka själv. Gäller det mer komplex kirurgi (avancerad kirurgi och/eller stort vårdbehov), så kan du be den behandlande läkaren vid din hemklinik att kontakta oss via aeos.se för ett eventuellt tecknande av s.k. direkt vårdavtal.
Planerad vård utomlands?
Läs mer
Stäng
Förutom via den traditionella offentliga vården, och via vårdgarantin hos privata aktörer runt om i Sverige, så finns ett tredje offentligfinansierat vårdalternativ som vi medborgare är berättigade till, nämligen s.k. ”planerad vård utomlands”.
Med ursprung i EUF-fördragets regler (artikel 114) om fri rörlighet för tjänster så specificeras i patientrörlighetsdirektivet 2011/24/EU (i Sverige reglerat via ersättningslagen (2013:513)) de rättigheter vi som EU-medborgare har avseende vård i ett annat EU-land. Enkelt uttryckt krävs att vården 1.) skulle ha erbjudits i hemlandet och 2.) inte får vara dyrare än i hemlandet. Det är just därför hemlandets socialförsäkringssystem också betalar vården. I Sverige är det Försäkringskassans utlandsenhet med säte i Visby som ansvarar och beslutar i dessa ärenden. (Samma regler gäller självklart för alla EU:s medlemsländer och dess medborgare.)
Vad innebär det att bli opererad i Danmark?
Läs mer
Stäng
Vården i Danmark är likvärdig den i Sverige, då behandlingsrutinerna överensstämmer väl mellan de nordiska länderna. Faktum är att utvecklingen av den perioperativa vården som vi idag känner den i västvärlden, med fokus på ökad kostnadseffektivitet och samtidigt färre komplikationer, anses ha startats av den danske ortopedkirurgen Henrik Kehlet1 på 90-talet. Danmark är fortfarande världsledande inom detta forskningsområde.
Även proteskomponenterna vi använder oss av överensstämmer väl mellan de nordiska länderna, i stor utsträckning tack vare tillgängliga internationella data via nationella kvalitetsregister2 och opartiska valideringsinstitut3.
Vi har valt att samarbeta med Adeas Privathospital – ett välrenommerat specialistsjukhus beläget centralt i Köpenhamn. Sjukhuset uppfyller våra högt ställda krav på bland annat kvalitet, volym, implantat och lokalisation.
1 Kehlet H. Multimodal approach to control postoperative pathophysiology and rehabilitation. Br J Anaesth. 1997;78(5):606–17.
2 National Joint Registry (https://www.njrcentre.org.uk)
3 Orthopaedic Data Evaluation Panel (https://www.odep.org.uk)
Vad händer om en komplikation uppstår?
Läs mer
Stäng
Även om det är extremt sällsynt att drabbas av en akut allvarlig komplikation i samband med primär extremitetskirurgi så är det samtidigt viktigt att poängtera att ingen kirurgi är helt riskfri. För att exemplifiera med det sjukhuset vi samarbetar med så skulle en eventuell akut komplikation hanteras vid Köpenhamns universitetssjukhus / Rigshospitalet (ca 500 m från Adeas Privathospital). En sent upptäckt komplikation, väl hemma i Sverige, skulle hanteras vid Skånes universitetssjukhus / Lund eller annat sjukhus med motsvarande kompetens om du bor i en annan del av landet.
Oavsett var inom EU du opereras så är sjukvården gratis för dig som EU-medborgare. Det gäller särskilt vid s.k. nödvändig vård i samband med till exempel en komplikation (EUF-fördraget; Förordningen (EG) nr 883/2004; Patientrörlighetsdirektivet 2011/24/EU.)