Total knäprotes

När konservativ behandling har prövats utan tillfredsställande effekt så är proteskirurgi ett naturligt alternativ. Ca 20 000 knäprotesoperationer utförs i Sverige varje år1.

Att just proteskirurgi vid artros visat sig mycket effektivt i jämförelse2 överensstämmer väl med det faktum att 90–95% av alla patienter blir nöjda eller mycket nöjda efter sin operation1. Även ur ett samhällsperspektiv står sig proteskirurgin mycket väl, då ytterst få andra behandlingar kan mäta sig med dess kostnadseffektivitet (eng. cost per quality-adjusted life years (QALYs))3.

Hur bra blir man?

Läs mer Stäng

”Realistiska förväntningar” och ”förväntade resultat”… Ja, vad innebär dessa uttryck? Proteskirurgi är inte det samma som att få sin en gång friska led tillbaka men däremot det bästa behandlingsalternativet vid avancerad degenerativ ledsjukdom. Vår ambition är att du efter din rehabilitering ska ha blivit smärtfri och litar fullt till leden så att du kan återgå till dina normala aktiviteter (vilka självklart kan skilja sig åt från person till person). Hos oss får du inga ”pekpinnar” eller restriktioner, men vi rekommenderar att du siktar mot aktiviteter du tidigare varit van vid. Det skulle till exempel kunna innebära långa promenader, golf, ridning, skidåkning, etc.

(Eftersom det trots allt rör sig om en konstgjord led, som vid kirurgin balanseras med hjälp av kroppens egna mer eller mindre degenerativa ligament- och senstrukturer, så förväntas ledens proprioception (=djupa sensorik) förbli nedsatt och inte vara lämpad för hastiga kraftrörelser. Än viktigare är att försöka undvika fall och risk för en protesnära fraktur.)

Hur går behandlingen till?

Läs mer Stäng

Till oss kan du söka för en konsultation, med eller utan remiss, och betalar aldrig mer än motsvarande den offentliga vårdens patientavgift (300 SEK). Föreligger indikation för proteskirurgi så är det helt ditt eget val att endera få hjälp med att bli vidareremitterad till en annan vårdgivare eller stanna kvar hos oss.

Skulle du välja att stanna hos oss så kommer samma läkare att följa dig genom hela vårdförloppet, och självklart vara den som utför din operation. (Såväl den preoperativa utredningen, själva operationen och uppföljningen efteråt kommer vara gratis för dig som patient.)

  • Det första som sker är att du väljer en operationsvecka som passar dig. Om det inte redan finns så beställs ytterligare en röntgenundersökning med s.k. referenskula i syfte att kunna planera operationen digitalt, inklusive sannolika proteskomponenter som kommer användas. Allmänna blodprover och vid behov annan preoperativ utredning baserad på ditt hälsotillstånd beställs också.
  • Vid nästa besök går du igenom utredningssvaren med din läkare och får närmare information om din planerade operation/sjukhusvistelse. Det finns självklart tid avsatt för att ställa frågor.
  • Av erfarenhet vet vi det är helt naturligt att som patient känna stress inför själva operationen. För att minimera onödig stress, och därmed bidra till en säker vård, så erbjuds du gratis taxi ToR sjukhuset från din bostad (med adress i Skåne).
  • Väl på sjukhuset kommer du omedelbart inse att du har ett professionellt och dedikerat vårdteam omkring dig, inklusive din egen läkare (som du känner vid det här laget). Vi använder ett modernt och validerat perioperativt vårdprotkoll som genomsyrar alla delar av din vistelse på sjukhuset – från din omvårdnad, läkemedelsregim och fysioterapi till speciellt anpassade operationssalar för proteskirurgi (med s.k. laminärt luftflöde), operationsteknik och implantat. Med van vårdpersonal som följer ett särskilt perioperativt protokoll så är det idag fullt möjligt att tryggt och säkert genomföra proteskirurgi som ett dagkirurgiskt ingrepp4. Du ska däremot inte räkna med det utan planeras att stanna kvar på sjukhuset en natt.
  • Efter att alla medicinska parametrar har checkats av, och du mår väl, så kommer du skrivas ut och då bli hämtad på avdelningen av din taxichaufför som kör dig hem.
  • Väl hemma så kan du nu försiktigt påbörja, och successivt trappa upp, träningsprogrammet du fått av fysioterapeuten på sjukhuset. Efter ett par dagar så kommer din läkare kontakta dig för en kort avstämning kring hur du mår, eventuell genomblödning i bandaget och huruvida din smärtlindring är adekvat (enligt ett särskilt protokoll som togs fram i samband med en nyligen publicerad studie vid Lunds universitet av en av våra läkare på kliniken4).
  • Adhesivet över såret går att duscha med. För att minimera infektionsrisken så bör det inte tas av förrän agrafferna avlägsnas i samband med ditt återbesök till vår mottagning ca 3 veckor efter operationen. Du träffar då även din läkare för en första postoperativ evaluering och ni får tid att diskutera din rehabilitering framåt.
  • Det initiala behovet av smärtlindrande läkemedel och tiden med kryckkäppar varierar självklart från person till person. De flesta har efter 6–8 veckors egenträning i kombination med professionell fysioterapi blivit mycket säkrare och gångsträckan längre. För varje kvartal tenderar överansträngningsepisoderna bli färre, tilliten till leden större och en återgång till tidigare önskad aktivitet enklare.
  • Det är rimligt att vara sjukskriven i ca 3 månader, men tiden kan variera beroende på arbetets karaktär. Ungefär lika länge rekommenderas du att inte köra bil om det är höger (bromsfotens) sida som opererats – detta p.g.a. den förväntat nedsatta reaktionsförmågan efter kirurgin. Ansvaret är ditt!

Vilken protes används?

Läs mer Stäng

Stora landvinningar har skett från äldre generationer av primära totalprotessystem, vilka historiskt både innebar att lår-och underbenskomponenterna var kopplade (eng. hinged) samt hade icke-anatomiskt artikulerande ytor. Kombinationen tenderade att skapa stor påfrestning på omkringliggande mjukdelsvävnader och få knäet att kännas onaturligt. Moderna primära protessystem är tvärtom mer anatomiskt designade, mer benbevarande och så har metall- som plastmaterialen förbättrats. Det har resulterat i motsvarande hållbarhet som för höftproteser (med 10-årsöverlevnad på mer än 95%) samtidigt som knäleden också känns mer naturlig.

Protessystemet vi använder, ATTUNETM, har valts med stor omsorg där flera faktorer vägts in (dock inte priset). Det är ett modernt och mångfacetterat knäprotessystem från DePuy Synthes, där fixation (cementerad/ocementerad) respektive support (fasthet/mobilitet) kan väljas utifrån vad som bedömes mest fördelaktigt för dig som patient. Protesdelarna som fixeras mot skelettet är av rostfritt stål (för ocementerad fixation även med en titanlegering) och inlägget däremellan är av polyetylen (=plast) för minimal friktion. Det är ett mycket väl beprövat protessytem1, 5, 6, med 10-årsöverlevnad på över 95% (mv), och har hög validitet enligt ODEP7. Minst lika viktigt är att din läkare är mycket väl förtrogen med protessystemet.

(Professor David Barrett, Southampton UK, en framstående knäkirurg som Magnus Tveit hos oss vid flertalet gånger haft glädjen att diskutera biomekanik och också operera tillsammans med, har t.o.m. kommit att omformulera den vedertagna förkortningen ”TKR” (eng. Total Knee Replacement) till Total Knee Resurfacing i syfte att just tydliggöra den radikala förändring i design och material som skett inom knäproteskirurgi under senare år.)

 

Vilka är riskerna?

Läs mer Stäng

Även om det är extremt sällsynt att drabbas av en akut allvarlig komplikation i samband med primär proteskirurgi så är det samtidigt viktigt att poängtera att ingen kirurgi är helt riskfri.

Nämnda proteskomponenter förväntas inte lossna eller slitas ut under en livstid varför en eventuell framtida reoperation skulle vara är att betrakta som en komplikation då det protessystem vi använder har en 15-årsöverlevnaden på över 95%1, 5, 6.

Infektionsrisken är högst de första 2 åren efter kirurgin, varför ett tydligt perioperativt fokus läggs på att minimera just den här riskfaktorn. Protesen utgör ett främmande kroppsmaterial där bakterier från såret eller blodbanan kan få fäste. Det ger accentuerad smärta, stelhet, svullnad och i vissa fall feber som måste adresseras genom en reoperation. I värsta fall innebär det en revision (=byte av protes) med samtidig längre antibiotikabehandling. Risken att drabbas är i genomsnitt lägre än 1%1 men kan variera beroende på hälsotillstånd, hygien, alkohol, rökning, tidigare ärrvävnad i operationsområdet, etc.

Referenser

Läs mer Stäng

1 Svenska Ledprotesregistret (https://slr.registercentrum.se)

2 Teni FS, Rolfson O, Devlin N, et al. Longitudinal study of patients’ health-related quality of life using EQ-5D-3L in 11 Swedish National Quality Registers. BMJ Open. 2022 Jan 6;12(1)

3 Jenkins PJ, Clement ND, Hamilton DF, et al. Predicting the cost-effectiveness of total hip and knee replacement: a health economic analysis. Bone Joint J 2013;95-B:115-121

4 Tveit M. On the generalizability of same-day partial knee replacement surgery – A non-selective interventional study evaluating efficacy, patient satisfaction, and safety in a public hospital setting. PLoS One. 2021 Dec 7;16(12)

5 The Australian Orthopaedic Association National Joint Replacement Registry (AOANJRR) (https://aoanjrr.sahmri.com)

6 National Joint Registry (https://www.njrcentre.org.uk)

7 Orthopaedic Data Evaluation Panel (https://www.odep.org.uk)

© 2024 Artroscenter Skåne
En hemsida från Bravissimo